© Kimse Duymasın 2020

CITES HEYETİ DE HAYRAN KALDI

CITES uzmanları, İzmirdeki parkın Avrupadaki sayılı hayvanat bahçelerinden biri olduğunu söyledi.

Nesli tehlike altında bulunan bir çok yaban hayvanın barındığı İzmir Doğal Yaşam Parkı, yasadışı hayvan ticaretini önlemek amacıyla imzalanan uluslararası CITES Sözleşmesi heyetini ağırladı. CITES uzmanları, İzmirdeki parkın Avrupadaki sayılı hayvanat bahçelerinden biri olduğunu söyledi.

İzmir Doğal Yaşam Parkı, TÜrkiyenin de taraf olduğu CITES Sözleşmesi kapsamında uluslararası uzmanları ağırladı. AB Eşleştirme Projesi çerçevesinde İzmire gelen CITES heyeti, “Kurtarma Merkezleri” ve “Hayvanat Bahçeleri” ile ilgili aktivite kapsamında incelemelerde bulundu.

İzmir Doğal Yaşam Parkını çok beğendiklerini ve CITES kurallarına uygun hareket edilmesini de taktirle karşıladıklarını dile getiren konuk uzmanlar, Avrupa'daki sayılı hayvanat bahçelerinden biri olarak gördÜkleri İzmirdeki parkın özellikle barınak dÜzenlemelerine ve ziyaretçilerin hayvanlara bakarken hiçbir engelle karşılaşmadan onları görebilmelerine imkan veren fiziki koşullarına hayran kaldıklarını söyledi. Klinik ve karantinayı da gezen ve yapılanlar hakkında bilgi alan heyet, bu bölÜmlerin de Avrupa'daki örneklerini aratmadığını vurguladı.

“CITES Belgesi olmayan hayvanlar alınmıyor”
İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Şube MÜdÜrÜ Şahin Afşin, görevlerinden birinin de yaşamları tehlikede olan canlıları koruyarak nesillerinin devamını sağlamak olduğunu söyledi. İzmir Doğal Yaşam Parkının CITES belgesi olmayan hayvanların ticaretini veya hibe alımını yapmadığının altını önemle çizen Afşin, “Böylece yasa dışı hayvan ticaretine karşı olduğumuzu da ortaya koymuş oluyoruz. CITES yetkililerinin de belirtikleri gibi, İzmir Doğal Yaşam Parkı doğal hayata katkı koymaya devam edecek” diye konuştu.

CITES nedir?
CITES Sözleşmesi, yabani hayvan ve bitki tÜrlerinin canlı ve ölÜ örnekleri ile bunların kolayca tanınabilen parçalarının, sözleşmeye taraf Ülkeler arasındaki ticaretini bazı şartlara bağlayan uluslararası bir dÜzenlemedir. TÜrkiye Cumhuriyeti Devleti, 1996 yılından beri CITES Sözleşmesi'nin tarafıdır. Sözleşmenin amacı, nesilleri uluslararası ticaret nedeniyle tehlike altına girmiş hayvan ve bitki tÜrlerinin uluslararası ticaretinin, belirli kurallar dahilinde yapılmasını sağlayarak, dÜnyanın ortak malı olan biyolojik varlıkların sÜrdÜrÜlebilir kullanımının sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

İzmir Doğal Yaşam Parkında 120'den fazla tÜrde 1200'Ü aşkın yaban hayvanı doğala en yakın koşullarda hayatlarını sÜrdÜrÜyor. Park'ta yaban hayvanları arasında nesli tehlike altında olan pek çok yaban hayvanı da bulunuyor.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER