© Kimse Duymasın 2020

Firdevs Tunçay, kitaplarını imzalıyor, mübadeleyi anlatıyor...

Rumeli asıllı, mübadele nedeniyle Türkiye’ye göç eden halen Karşıyaka’da yaşayan öğretmen, edebiyatcı ve araştırmacı yazar Firdevs Tunçay, Karşıyaka’da açılan “Anneler Günü El Emeği Pazarı”nde kitaplarını imzalıyor...

Pazar süresince okuyucularına bilgi de vereceğini ifade eden mübadele yıllarını en iyi şekilde aktardığını ifade eden yazar, Karşıyaka’da olmaktan son derece mutluluk duyduğunu ifade ederek, “özellikle de yıllardır görmediğim dostlarımın arkadaşlarımın beni ziayeret etmesi son derece onur veriyor, mutlu ediyor” dedi.
Firdevs Tunçay kimdir?
Edebiyatçı, Araştırmacı Yazar. 1946 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğdu. Ailesi Rumeli asıllıdır. Rumeli’nde Kavala şehrinde yaşamış olan anne tarafı, 1924’te Mübadele nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı. Mübadele dışı bırakılan Batı Trakya’nın İskeçe şehrinde yaşayan baba tarafı ise 1927’de yaşamlarını sürdürebilmek için kaçarak anavatana gelmişti.
Yazarın çocukluk ve ilk gençlik yılları Ödemiş’te geçti. İzmir Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü 1965’te bitirdi. Denizli-Buldan, Aydın, Diyarbakır, Balıkesir ve İzmir’de Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
1992 yılında emekliye ayrıldıktan sonra, öğrencilik yıllarından beri hiç ara vermediği okuma uğraşına yazı yazmayı da ekledi.
“Cumhuriyet Dergi Eki”nde gezi yazıları, Karşıyaka Karşıyaka, İzmir İzmir, Yeniden İmece, Birlik, Işığın Kaynağı dergilerinde ve “Kadın-gözü” adlı internet sitesinde anı, biyografi, öykü, deneme türlerinde yazıları yayımlandı.
İzmir-Karşıyaka’da yaşayan  Firdevs Tunçay, “Lozan Mübadilleri Vakfı” onur üyesi, “Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Şubesi” kurucu üyesi, “Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği İzmir Şubesi (IWSA)” ve “KIBATEK” derneği üyesidir.
Eserleri:
1-)  Firdevs Tunçay’ın mübadil ailesinin ve atalarının hatıralarından yola çıkarak yazdığı “Kalbim Rumeli’de Kaldı” adlı ilk eseri SAY Yayınları tarafından 2013 yılından bu yana üç baskı yapmış ve 2019’un ilk günlerinde 4. Basımı ile okurlarla buluşmuştur. Mübadele konusu ilk kez “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabına” Yazar Firdevs Tunçay’ın  Kalbim Rumeli’de Kaldı kitabından alınan bir parça ile 2020 yılında girmiştir.     
2-) Yazar, “Kalbim Anadolu’da Kaldı” adlı ikinci kitabını yazmak için Atina’ya gidip Anadolu Rumlarını bulmuş ve onlarla yüz yüze söyleşiler yapmıştır. Bu çalışmalarında “Mübadelenin Öteki Yüzü: Anadolu Rumları”nı anlattığı 2. Kitabını 2019’da yayınlamıştır.
3-)  Firdevs Tunçay, “Hasretin Çocukları” adını verdiği üçüncü eserinde Rumeli muhacirlerine ek olarak Makedonya göçmenlerini de anlatmıştır.  2021 yılında yayınladığı bu 3. Eseri de diğer kitapları gibi (Mikro Tarih Belgesel Roman) tarzındadır.
Mübadeleye adanmış bir hayattır  Firdevs Tunçay. 10 Ekim 2017 tarihinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Buca Göç ve Mübadele Anı Evi” açılmadan önce atalarının Rumeli’den gelirken getirdikleri bütün arşivini ve anı eşyalarını Anı Evi’ne bağışlamıştır.   
Firdevs Tunçay, evli ve iki çocuk, bir torun sahibidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER