© Kimse Duymasın 2020

IQ testi nedir ve nerelerde yapılır?

IQ, zeka seviyesi, zeka kat sayısı gibi anlamlara gelir. İngilizce, intelligence quotient kelimelerinin ilk harfleri alınarak oluşturulan bir kavramdır. Türkçede IQ (ayku) şeklinde kullanılır ve bireyin zeka seviyesi anlatılmaya çalışılır.

IQ, zeka seviyesi, zeka kat sayısı gibi anlamlara gelir. İngilizce, intelligence quotient kelimelerinin ilk harfleri alınarak oluşturulan bir kavramdır. Türkçede IQ (ayku) şeklinde kullanılır ve bireyin zeka seviyesi anlatılmaya çalışılır.

 

Peki o zaman IQ testi nedir? Bireyin zeka seviyesini belirlemek üzere sözel, sayısal ve uygulamalı özel sorulardan oluşturulmuş bir testtir. Bu test uzman bir kişi tarafından çocuğa bireysel olarak uygulanır. Çocuğun testteki sorulara verdiği her cevabın bir sayısal karşılığı vardır, uzman kişi bu cevaplara göre oluşturduğu çeteleyi çocuğun takvim yaşını da göz önüne alarak değerlendirir ve çocuğun zeka bölümünü ifade eden bir sonuç bulur.

 

IQ testi eğitim çağındaki çocukların belli eğitim kurumlarına yönlendirilmesi için kullanılır.

Eğitim çağında olan bir öğrencimiz için gerekirse IQ testi nerede yapılır? Milli Eğitim Bakanlığının resmi olarak eğitim ve tespit amaçlı zeka testi yapan kurumu Rehberlik ve Araştırma Merkezleridir. Bu kurumlarda görev yapan uzman kişiler, velilerin ya da öğretmenlerin yönlendirmesi ile gelen öğrencilere IQ testi yaparlar. İlkokul birinci, ikinci veya üçüncü sınıfında okuyan ve sınıf öğretmeni tarafından Bilim ve Sanat Merkezlerine üstün yetenekli diye aday gösterilen öğrenciler için bu merkezlerde IQ testi yapılmaktadır. IQ testi hastanelerin ilgili bölümlerinde de yapılabilmektedir.

 

Bu aşamada IQ testi nasıl yapılır? sorusu akla gelmektedir. Bu testler, kişinin önceden başvuru yapıp randevu almasıyla, uzman kişi tarafından ayrılan zaman diliminde birebir yapılır. Test özel bir odada uygulanır, çocuğun dikkatini teste vermesi için odada başka kimse olmaz. Değişik türde zeka testi olduğu için uygulamalar ve testin süresi de değişiklik gösterebilir.

 

Eğitimde yönlendirme yapmak amaçlı, genellikle Wısc-r, Stanford-Binet ve Leiter adı verilen zeka testleri kullanılır. Bunların uygulaması bir veya bir buçuk saat sürmektedir. Bu testlerle öğrencinin öğrenme güçlüğü olup olmadığı, öğrenme güçlüğü varsa düzeyi tespit edilir. Bazen de öğrencinin üstün yetenekli yani dahi olduğu tespit edilebilir. Bu sonuçlara göre ilgili eğitim kurumlarına yönlendirme yapılır.

 

İnsanlar bazen merak ettikleri için IQ testi yaptırmak isterler. Bu testler belli yaş aralığındaki bireyler için geçerlidir. Yetişkinler için geliştirilmiş testler de vardır. Ancak daha çok çocuklar için geliştirilmiş testleri uygulayan uzmanlar yetiştirilmektedir. Çünkü eğitim çağındaki çocuklar için bu durum bazen zorunluluk arz etmektedir.

 

İnternet ortamında online olarak bireyin kendi kendine uygulayabildiği zeka testleri de vardır. Bunların uygulama sonuçları ile eğitim amaçlı bir karar verilemez. Ancak çocukların gelişimlerine katkı sağladıkları doğrudur.

Tanıtım

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER