© Kimse Duymasın 2020

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN ÖRNEK PROJELER

Engellilerin yaşamını kolaylaştırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla kentte œKırmızı Bayrak uygulaması başlatıyor.

Engellilerin erişimine uygun hale getirilen, kolaylıkla grip çıkabilecekleri fiziksel özelliklere sahip özel veya kamu kurumlarının hizmet binaları ile ulaşım araçlarına “Kırmızı Bayrak” verilecek.

Engelli dostu uygulamalarıyla dikkat çeken İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi, hayata geçirmeye hazırlandığı proje ile TÜrkiyede bir ilke imza atıyor. 30 Ekim – 03 Kasım 2013 tarihleri arasında dÜzenlenecek uluslararası dÜzeydeki “Engelsizmir 2013” kongresinin hazırlıklarını sÜrdÜren BÜyÜkşehir Belediyesi, bu sÜreçte kentte yaşayan engelliler adına birçok önemli projeyi de hayata geçiriyor. Bunlardan biri de “Kırmızı Bayrak” uygulaması.
Engellilerin erişimine uygun hale getirilen halka açık özel veya kamu kurumlarına ait mekânlar ile ulaşım araçlarına “Kırmızı Bayrak” verilmesine yönelik çalışma dÜzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İzmir BÜyÜkşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, milletvekilleri HÜlya GÜven ve Celal Dinçer, belediye başkanları, meclis Üyeleri ve kentteki engelli kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“İnanç, irade ve bilinç gerekiyor, o da bizde var”
Bir kenti engelliler açısından engelsiz hale getirebilmek için önce gereken bilinç dÜzeyine ulaşmanın zorunlu olduğunu belirten İzmir BÜyÜkşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bunun belediye bÜrokrasisinden, vatandaşlara, mÜteahhitlere ve proje yapan birimlere varıncaya kadar herkesi kapsadığını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, uzunca bir sÜredir satın alınan otobÜslerden, Üretim aşamasındaki yeni vapurlara, raylı sistem kapsamındaki yatırımlardan,  kÜltÜr merkezlerine varıncaya kadar attıkları her adımda engelli vatandaşları da göz önÜnde bulundurduklarını dile getirdi.
TÜm bunlara rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu da ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kent dönÜşÜmÜ kapsamında yapılacak çalışmalarla kenti, sosyal donatı alanlarıyla, bÜtÜn engelleri kaldırarak yeniden gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla Kentsel DönÜşÜm Daire Başkanlığını kuran ilk belediyeyiz. İlk hedefte 35 bin konutu kent dönÜşÜmÜne tabi tutmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. İzmir BÜyÜkşehir Başkanı Kocaoğlu, “Kırmızı Bayrak” uygulamasının inşaat sektörÜnÜn yanı sıra, hizmet sektörÜndeki kuruluşlar açısından da motivasyon sağlayacağını, kuruluşlar açısından farklılık yaratacağını ve bina yapımı ile kullanımı konusunda çıtayı yÜkselteceğini söyledi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirdeki tÜm belediyelerin ortak hedefinin engelleri aşmak olduğunu vurgulayarak, “Engelli hemşerilerimizin işlerini tek başlarına görebilecekleri bir konuma gelmek için uğraşıyoruz. Bunun için inanç, irade ve bilinç gerekiyor. Bu ÜçÜ de bizde ve İzmirli hemşerilerimizde var. Başaracağımıza inanıyoruz.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ise İzmir BÜyÜkşehir Belediyesinin son derece önemli bir projeyi hayata geçirdiğini belirterek, “Zihinlerdeki engelleri kaldıramadığımız mÜddetçe sorunları çözmemiz mÜmkÜn değil. Engellilere yönelik sosyal politikaları bir sorumluluk olarak hissedip hayata geçirmek zorundayız. YÜzÜnÜ insana ve emeğe dönen bir anlayışı yansıtan bu projede emeği geçenleri kutluyorum.” diye konuştu. 

Engelsizmir 2013 Kongresi Başkanı Dr. Levent Köstem de, “engellinin kentsel sorunları nedir, nasıl çözÜlÜr”, “kent yenileme projelerinin başladığı bir dönemde engellilere bu projelerde nasıl yer veririz” sorularının yanıtlarının aranacağı bir kongre dÜzenlediklerini söyledi. Engellilerin Üretime ve sosyal yaşama katılmasına yönelik çok önemli çalışmalar yÜrÜtÜldÜğÜnÜ dile getiren Köstem, TÜrkiyede ilk kez bir kentin engellilere yönelik stratejik plan oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Turizm alanındaki mavi bayrak uygulamasını, engellilerin yaşam alanlarına taşımayı hedeflediklerini belirten Köstem, engellilerin rahatlıkla girip çıkabilecekleri bina ve mekanlara kırmızı bayrak verilmesini hedeflediklerini söyledi. Dr. Levent Köstem, kırmızı bayrak almak isteyen kurumların İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığına başvuru yapabileceğini, Denetleme Komisyonunun inceleme ve raporunun olumlu sonuçlanmasının ardından kararın BÜyÜkşehir Belediye Meclisinde onaylandıktan sonra resmileşeceğini açıkladı.

Engelli gençlerden dans gösterisi
Toplantının sonunda İzmir BÜyÜkşehir Belediyesi İnciraltı Engelliler Merkezi Modern Dans Grubu sahne alarak bir dans gösterisi sundu. Engelli gençlerin performansı bÜyÜk beğeni topladı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER