İzsu'nun yatırımları 1.8 milyar liraya ulaştı
GÜNCELİZSU Genel Müdürlüğü, geçen 11 yıla 11 büyük arıtma, 3260 km. yeni içme suyu şebekesi, 796 km. uzunluğunda yeni kanalizasyon şebekesi, 283 km. yağmur suyu hattı ve 201 kilometrelik dere ıslahı sığdırdı. Büyükşehir sınırlarına dahil edilen susuz, alt yapısız ilçe, mahalle ve köyler, sağlıklı alt yapıya ve kesintisiz suya kavuşturuldu. İZSU’nun bu dönemde yaptığı yatırımların toplam bedeli 1.8 milyar oldu.
Gerçekleştirdiği çevre yatırımlarıyla Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2004-2015 yılları arasında gerçekleştirdiği yatırım miktarı açıklandı. İZSU’nun 11 yılda gerçekleştirdiği yatırımların toplam bedeli 1 milyar 817 milyon TL. oldu. Yatırımların çoğu, yıllardır alt yapı yatırımı alamadığı için çevre sorunlarıyla boğuşan ve Büyükşehir sınırlarına 2004 yılından sonra dahil edilen Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Urla, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerinde gerçekleştirildi. 5216 Sayılı Belediye Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına giren bu 10 ilçe, geniş çapta belediye hizmeti aldı.
Yüksek tempoda geçen 11 yılda çevre yerleşimlerin tüm alt yapı sorunları çözüldü. Başta ilçe merkezleri, ardından mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuştu. Kansere neden olabilecek asbest borular sökülerek yerine sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Eskiyen içme suyu depoları yenilendi, yeni kuyular açılarak yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı giderildi. Kaçaklar nedeniyle yaşanan su sıkıntıları ortadan kaldırıldı. Taşkınlara neden olan dereler ıslah edildi. 2014 yılında Bütünşehir Yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlanan 9 ilçe, 23 belde ve 400'e yakın köyün sorunlarını çözmek için önemli çalışmalar yürütüldü.
Rakamlarla İZSU yatırımları
İZSU, 2004 – 2015 yılları arasında toplam 2 bin 715 kilometre içme suyu şebekesi döşedi. Su Tesisleri Daire Başkanlığı ise kendi ekipleriyle merkez ilçelerde zamanla eskiyen ve kaçaklara neden olan 545 kilometrelik içme suyu şebekesini daha yeniledi. Böylece İZSU Genel Müdürlüğü’nün 11 yılda yenilediği içme suyu şebekesi uzunluğu 3260 kilometreye ulaştı. 796 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 283 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Ayrıca 201 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı.
Küresel ısınma nedeniyle yeraltı sularında ortaya çıkan arsenik sorununu gidermek amacıyla 15 milyon Euro’luk yatırımla Menemen, Manisa ve Halkapınar’da arsenik arıtma tesisleri çok kısa bir sürede hizmete alınarak İzmir’de arsenik sorunu tümüyle ortadan kaldırıldı. Manisa’daki Gördes Baraj suyunun arıtılması için 20.1 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı. 55.9 milyon liralık yatırımla yapımına başlanan ve bu yıl sonunda tamamlanacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi ile birlikte İZSU, Gördes Baraj suyunu kente getirmek için 76 milyon liralık yatırım yapmış oldu.
Çevre ilçeler arıtmaya kavuştu
2008-2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı. Torbalı, Bayındır, Ayrancılar-Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Kemalpaşa, Urla ve İzmir Yüksek Teknoloji arıtmaları ile bu ilçelerdeki evsel atık su sorunu çözüldü. 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. Türkelli ve Yeni Foça atık su arıtma tesisinin temeli atıldı. Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin de temeli atılacak.
Yeni ilçelerde yüzler gülüyor
Bütünşehir Yasası ile birlikte kendi sınırlarına bağlanan 9 ilçe, 23 belde ve 400'e yakın köyün sorunlarını çözmek için önemli çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu ilçelerin en büyük problemlerinden biri olan eski içme ve kanal alt yapısı sorununa da el attı. Bergama, Dikili, Kınık, Tire, Ödemiş, Beydağ, Kiraz, Çeşme ve Karaburun'da büyük çaplı içme suyu, yağmur suyu ve kanal alt yapısı oluşturmak için proje çalışmalarını sürdüren İZSU, kısa vadede acil müdahale edilmesi gereken yerler için de imalat çalışmalarına başladı. Yeni ilçeler için su ve kanal aracı satın alınarak hizmet kalitesi artırıldı.
İlginizi Çekebilir