© Kimse Duymasın 2020

ÖNCEL: 6 BİN 800 YATAKLA TURİZM OLMAZ

Turizm Haftası kutlamaları Çeşmede start aldı.

15 - 22 Nisan tarihleri arasındaki Turizm Haftası kutlamaları Çeşmede önce kortej yÜrÜyÜşÜ ardından da Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) tarafından Çeşme Kalesinde verilen kokteylle start aldı. Meydanda yapılan kutlamalara başta Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet MÜdÜrÜ Hakan Becel, İlçe Garnizon Komutanı Binbaşı YÜcel Ercan, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, Çeşme Esnaf Odası Başkanı (ÇESO) Osman KöfÜncÜ, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Hakkı Kocakara olmak Üzere siyasi parti, turizm sektörÜ, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bazı belediye meclis Üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, Kaymakam İnci Sezer Becel ve Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ilgisizliğe vurgu yaparak adı turizmle özdeşleşmiş Çeşmede böyle bir turizm startı verilmesini kınadılar.
ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel “Coşkulu bir şekilde bu haftaya girmeyi arzu ederdik. Sezon öncesinde ÇEŞTOB olarak 5i yurt dışı, 3Ü yurt içi olmak Üzere 8 fuara katıldık. Yurt dışında bize ‘Yatak sayınızı artırın dediler. Yurt içinde ise yoğun ilgi gördÜk. Çeşme sezonu neden kısa? ÇÜnkÜ yatak sayımız 6 bin 800. Bu sayıyla gerçek anlamda turizm yapılamaz. En kısa sÜrede bu sayının artırılması gerek. KÜçÜk otellerle, butik otellerle yabancı turiste hitap edilemez. Yıllardır yatırımcının önÜnÜn açılması gerektiğini söylÜyoruz. Bölge planlarımızın çıkmasını istiyoruz ama olmuyor. Bu sezona yeni bir belediye yönetimiyle giriyoruz ve umutluyuz. Bakanlıklarla ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor. Termal Turizm Sağlık Merkezi TETUSA  bir an önce devreye girmeli. Yoksa 2-3 aylık turizm kazancıyla geçinemeyiz. Her zaman söylÜyorum. Geriye bakarak, karamsarlıkla hareket edemeyiz. Artan rekabet koşullarında hep birlikte, el ele olmalıyız. Çeşme gerçekten bir cennet. Her yıl emlak artış değerlendirmelerinde Çeşme hep ilk beş arasında. Yeter ki değerini bilelim” diye konuştu.
ÇESO Başkanı Osman KöfÜncÜ “Turiste karşı gÜleryÜzlÜ, temiz ve hoş görÜlÜ olmalıyız. Turiste bir şey satarken, kendimize yapılmasını istemediğimiz muameleyi yapmamalıyız. Çeşme turizmi için de herşeyden önce yabancı tur operatörlerini yeniden kazanmak zorundayız. Bir başka sıkıntı da, yÜksek sezonda otellerin odalarının bir kısmının rezidansa çevirmeleri. Bu yÜzden yatak sayımız dÜşÜyor. Yetkililer bunun önlemi almalılar” dedi.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, konuşmasını şöyle yaptı:
“Yolda yÜrÜrken bir avuç kişiyle turizm sezonu açılmaz. Buna gönÜl vermek lazım. Çeşmemiz Ülkemizin en gÜzel yerlerinden biri. Her tÜrlÜ olumlu coğrafi şartlara sahip ve korunan mimarisiyle gerçekten örnek bir yer. Gelirinin yÜzde 70ine yakınını turizm ve ona bağlı sektörlerden sağlayan bir ilçede turizm haftasının açılışına bu kadar az insanın katılması, belediye başkanı olarak beni de ÜzdÜ. ÇÜnkÜ turizmden geçiniyoruz. Bu tÜr etkinlikler bir sinerjidir. Bu sinerjiyi sokağa yaymamız lazım. Çeşmenin en gÜzel, gÜneşli bir gÜnÜnde sokaklarda cıvıl cıvıl bir şekilde şarkılarla, tÜrkÜlerle bu sezonu açmamız gerekiyordu. Bundan sonraki törenlerin daha coşkulu olacağına can-ı gönÜlden inanıyorum. Burada, ‘Bunun sorumlusu bakanlıklardır, belediyedir, mÜdÜrlÜklerdir demiyorum. Bizim temel görevimiz, bu alanları turizm yatırımcısına kazandırmak. Ben bu mikrofondan, yatırımların önÜnÜn açılmasıyla ilgili bÜtÜn ekip arkadaşlarım ve sektörÜn bÜtÜn temsilcileriyle birlikte çalışacağımızın sözÜnÜ veriyorum. Çeşmemize yatırım yapacak herkesin çimentosunu da sırtımızda taşırız. Bunu açıkça beyan ediyorum. Bundan önceki bÜtÜn çalışmalarımızda da zaten bunu göstermiştik. Sezonun kısalığından şikayet ediyoruz. Aslında şikayet etmeye hakkımız yok. Bundan sonra hem belediye, hem de Çeşme halkı olarak hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız. Çeşme markası çerçevesinde sezonu uzatmak, yatırımların da önÜnÜ açmak öncelikli görevimizdir. Kolaycılığa hiçbir zaman kaçmayacağız. Sokaktaki vatandaşımız da, esnaf da, belediye de, belediye başkanı da kolaycılığa kaçmayacak. Buraya turist getirilmesiyle ilgili, tanıtımla ilgili olarak sektör temsilcileri öncÜlÜk yapacak. Biz belediye olarak sadece hamilik yapacağız, onların önÜnÜ açacağız. Samimi söylÜyorum, bu konuda ilgili, bilgili, yetkili ve yetenekli insanlara görev vereceğiz. Çeşme olarak topyekun ayağa kalkmak zorundayız. Yoksa her yıl bu mikrofonlardan, ‘6-7 bin yatağımız var, sezonumuz kısa, nasıl olacak bu işler? demeyi sÜrdÜrÜrÜz. Artık bu böyle gitmeyecek. Belediye olarak turizm yatırım alanlarının önÜnÜ açmak için gerekiyorsa bakanlıkların kapısının önÜnde yatacağız. Birlikte Ankaraya gidilmesi gerekiyorsa, Çeşme olarak birlikte gideceğiz. Bu dileklerimle sezonun bÜtÜn esnafımıza ve turizmden geçimini sağlayan diğer hemşehrilerimize turizm haftasının hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum.”
Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel de konuşmasına, ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel ve Belediye Başkanı Muhittin Dalgıçın eleştirilerine tamamen katıldığını belirterek, Çeşmede turizm adına yapılan bir etkinliğin bu şekilde sönÜk olmaması gerektiğini söyledi. Becel yaptığı konuşmada, hem geçen yıl, hem de bu yıl esnaf katkısı için özel çaba gösterdiğini, ama her nedense bu çağrısının yanıt bulmadığına dikkat çekerek, 2015 kutlamalarının çok farklı olması ve ses getirmesi gerektiğini söyledi. Bu sözlerle törene katılanlar Üzerinde soğuk duş etkisi yapan ama haklılığı konusunda vatandaşın tam desteğini alan Kaymakam Becel, bugÜne kadar söylenilmeyenleri dile getirerek, Çeşmede artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının sinyalini vermiş oldu.
Konuşması ilgi ve dikkatle dinlenen Kaymakam İnci Sezer Becel, “Bir önceki sezona göre daha iyi olmasını umduğumuz 2014 turizm sezonunun startını burada veriyoruz. Bilindiği Üzere TÜrkiye, her geçen gÜn dÜnya turizmindeki payını artırarak bu alanda daha önemli bir aktör olmayı hedeflemektedir. DÜnya Turizm ÖrgÜtÜ verilerine göre TÜrkiye 2013'te en çok turist çeken Ülkeler sıralamasında 6. sırada. 39 milyon 226 bin kişinin ziyaret ettiği Ülkemizde en çok turist çeken ilimiz Antalya. 11 milyon turist ağırlayan Antalya'yı İstanbul, Muğla ve İzmir takip ediyor. İzmir'in en önemli turizm merkezi olan Çeşme için de durum maalesef çok farklı değil. İlçemizi 2012 yılında 58 bin yabancı, 578 bin yerli turist ziyaret etmiş. 2013 yılında 74 bin yabancı, 507 bin yerli turist gelirken, geceleme sayısı 2012'de 1 milyon 701 bin 351, 2013 yılında 1 milyon 478 bin 974 oldu. Bu rakamlardan çıkarılacak sonuç, daha çok çalışmak olmalıdır” dedi.
Çeşmede hızlı bir yapılaşmanın olduğunu gözlemlediğini, ancak bu yapılaşmanın yılın yaklaşık 11 ayı boş kalan ikinci konutların ve sitelerin oluşturduğunu özellikle vurgulayan Kaymakam Becel, konuyla ilgili olarak ve ortak sinerjinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bunların turizme katkısı olmadığı gibi milli servet içinde bir kayıp oldukları muhakkaktır. İlçemizde 30 bine yaklaşan ikinci konutlar, insanların sadece 2-3 hafta ya da birkaç ay için gelip kaldıkları ve diğer zamanlarda kullanılmayan ölÜ yatırımlardır. Enerjimizi ve kaynaklarımızı profesyonel turizm yatırımlarına dönÜştÜrmemiz hem Ülkemiz, hem de ilçemiz için son derece önemlidir. Bunların da bir şekilde turizme kazandırılmasını diliyor ve bir başka noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Çeşme'nin gÜzelliklerini hepiniz benden iyi biliyorsunuz. Kıyı şeridi, kumu, gÜneşi, florası, yazın en sıcak gÜnlerinde bile rahatlatan rÜzgârı, tarihi zenginliği ile mutlaka görÜlmesi gereken destinasyonlardan birisiyiz. Birçok imkanı aynı anda sunması da sadece Çeşme'ye özgÜ bir özelliktir. Termal kaynaklar ve denizin yan yana olması gibi. Ayrıca İzmir metropole ve havaalanına olan yakınlığı son derece önemli özelliklerdir. Ülkemizin en önemli marka değerlerinden biri olan ilçemizin sadece yerli turizme değil uluslararası turizme açılması da hepimizin  öncelikli hedefi olmalıdır. İşbirliği ve koordinasyon içinde olmalıyız.
ÇÜnkÜ turizm çok bileşenli bir sektördÜr. Her bileşenin, fonksiyonunu çok iyi yerine getirmesi gerekir. Otelcisi, esnafı, taksicisi, belediye çalışanı, kamu çalışanı ile bir bÜtÜn olmalıyız. Bir alanda yaşanan aksama diğer alanları da etkileyecektir. O nedenle uyum içerisinde, yaşadığımız yeri daha iyi bir noktaya taşımak için çaba sarf etmeliyiz. Örnekse işte hafta sonu beşincisini kutladığımız Alaçatı Ot Festivali. Biz başlattık, ardından Bodrum da yapmaya başladı. Biz örnek olduk. Festival kışın yeni yeni bittiği, baharın başladığı şu gÜnlerde gÜzel bir yaz sıcaklığı getirdi. Yoğun bir katılım yaşandı. İl dışından birçok kişi bu festival için Çeşme'ye geldi. Üzerinde dÜşÜnÜlerek, emek verilerek bir şeyler yapıldığında karşılığının alındığının en gÜzel göstergesidir bu.
Turizmdeki dÜnya kriterlerinin Çeşme için de uygulanmasını arzu ettiğinin ve bu kriterlerin hiç bir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını bir kez daha çizen Kaymakam İnci Sezer Becel konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Bir konuyu daha unutmamak lazım. Sahip olduğumuz değerleri pazarlarken, özÜnÜ kaybetmememiz gerekiyor. İlçemiz, sakin, doğal, huzurlu olduğu için tercih ediliyor. Bu yapıyı bozacak yapılaşmadan, plansız bÜyÜmeden, kargaşadan uzak durmamız gerekiyor. Bir gÜnlÜk değil 100 yıllık kazancı dikkate alarak hareket etmemiz son derece önemlidir. Ve bunu dÜnya ölçeğinde turizm yapan yerler nasıl yapıyorsa, o kriterlere uygun olarak, insanı öne planda tutarak planlama yapmamız gerekiyor. Çok zengin bir doğaya sahip olan ilçemizin, hak ettiği yere koşar adımlarla ilerlemesini ve 2014 yılının tÜm halkımız için hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum.”


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER