© Kimse Duymasın 2020

OTLARIN RÜZGARLI ÖYKÜSÜ...

Alaçatı Ot Festivali, ˜dünya literatürüne girecek

Çeşme Belediyesinin destekleriyle, Alaçatı Sanat ve KÜltÜr Derneği tarafından organize edilen Otların RÜzgarlı ÖykÜsÜ: Alaçatı Ot Festivali; farklı kıtalardan, dört Ülkenin bakanlıklar dÜzeyinde katıldığı bir oluşum olan Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesinden (Biodiversity for Food and Nutrition Project) dÜnyada alanının en iyisi olan akademisyenleri ağırlayacak. 26-29 Mart tarihler arasında dÜzenlenecek festival sÜresince uzmanlar, hem incelemelerde bulunacak hem de seminerlerde endemik bitki tÜrleri Üzerine bilgiler verecek.
Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesinin Ülkelerin bakanlıklar dÜzeyinde katıldığı bir oluşum olduğunu açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, TÜrkiyenin de çalışmaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ona bağlı kuruluşlar aracığıyla dahil olduğunu söyledi. Alaçatı Ot Festivalinin ve Ot Festivali Uygulama Bahçesinin Ülkemizin tek proje ortağı olduğunu belirten Başkan Dalgıç, bitki çeşitliliğini korumanın dÜnyanın geleceği için önemine dikkat çekti, “Projenin bir parçası olduğumuz için mutluyuz” dedi.
Brezilya, Kenya ve Sri Lanka gibi yer kÜrenin uzak köşelerinden gelecek dÜnyada alanının en iyileri arasında bulunan akademisyenlerin, Alaçatı Ot Festivalini sağlık, doğal teması ve nicelik bakımından dÜnyada örneğinin bulunmadığını vurguladıklarını kaydeden Dalgıç, “Şenliğimiz sÜresince uzmanlar, kentimizde konaklayacak. Festival ve endemik bitki tÜrlerini yetiştirdiğimiz Ot Festivali Uygulama Bahçesinde incelemelerde bulunacak. Yapılacak inceleme,  uluslararası birçok araştırma ve akademik yayına da kaynaklık edecek” dedi.
Çeşme Belediyesinin bu yıl 6ncısını gerçekleştireceği Alaçatı Ot Festivalinin kÜltÜrel ve paylaşımın yÜksek olduğu bir aktivite olmasının yanı sıra devam etmekte olan bilimsel çalışmalarla akademik yönÜnÜn de artacağını kaydeden Dalgıç, herkesi bu heyecana ortak olmaya davet etti. Dalgıç, “Alaçatı'nın dar sokaklarında, gÜler yÜzlÜ insanlarla bu gÜzellikleri paylaşmak, insanlarla sohbet edip, ağız dolusu kahkahalar atmak 'O an Alaçatı'daydım' diyebilmek için herkesi bu festivali paylaşmaya çağırıyorum" şekinde konuştu.

 Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi nedir?

Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi, uzun adıyla Biyoçeşitliliğin Korunması, Geliştirilmiş İnsan Beslenmesi ve Refah için SÜrdÜrÜlebilir Kullanımı Projesi (Mainstreaming Biodiversity Conservation and Sustainable Us for Improved Human Nutrion and Well-being Project), tarımsal biyoçeşitliliğin hızlı olarak azalması Üzerine gÜdÜlen endişeler nedeniyle 2012 yılında başlamıştır. Brezilya, Kenya, Sri Lanka ve TÜrkiyenin Üst dÜzey kurumlar aracılığıyla dahil olduğu proje, beslenmeye uygun ve potansiyel yabani tÜrler başta olmak Üzere çevresel baskı, tÜketici tercihleri, azalan ya da yanlış kullanılan tarım arazileri nedeniyle yok olma tehlikesi bulunan tÜrleri korumak ve azalan biyoçeşitlilik grafiğini tersine dönÜştÜrmeyi amaçlamaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER