© Kimse Duymasın 2020

Sakız'da roket savaşı!..

Yunanistan’ın Sakız (Chios) adasında iki yıl aradan sonra düzenlenen roket savaşlarında 20 bin roket ateşlendi.

Yunanistan’ın Sakız Adası’nda dünyada tek olma özelliğine sahip ve yaklaşık 130 yıldır geleneksel olarak gerçekleştirilen ‘Ruketopolemos / Roket (Havai fişek) Savaşları’nı bu yıl ilgi ile izlendi.
Yaklaşık 2 bin Türk turist Çeşme'den Sakız adasına gitti. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra yeniden dirilişini simgeleyen ve Hristiyan dünyasının en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı etkinliklerini ilgiyle izleyen Türkler, ada merkezi ve merkeze yakın civardaki tüm otelleri günler öncesinden doldurdu.
Hıristiyan aleminde İsa Peygamber’in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve ardından ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinlikleri düzenlenen törenle başladı. Vrondados köyünde aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia (Hz. Meryem) Erityani kiliseleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar uzanan roket savaşları ise iki yıl ara verilmesinin ardından Gece iki etap halinde atılan havai fişeklerin gökyüzünü zaman zaman altın sarısına boyamasıyla gerçekleştirildi. Saat 21:30-22.30 arası 10 bin havai fişek atılmasının ardından yarım saat ara verilip, saat 23:00-24:00 arası da 10 bin havai fişek daha gökyüzüne salındı. Aziz Markos Kilisesi’nde Panagia Erityani Kilisesi’ne göre daha çok roket atıldığı gözlemlendi. Her iki kilisenin çevresini barut kokusu sararken, civar havai fişek artıklarıyla doldu.
İki yıl önce roket savaşları sırasında atılan havai fişeklerin kiliselere yakın bazı evlerde yangın çıkmasına sebep olması, evlere zarar vermesi ve yaralılar olması üzerine bu yıl daha temkinli davranan ada yönetimi daha kapsamlı güvenlik önlemleri aldı. Vrondados Köyü’ndeki birçok yol trafiğe kapatıldı. Herhangi bir yangın çıkması olasılığına karşı itfaiye araçları da kilit noktalarda bekletildi. Belediye ekipleri roketlerin menzilinde bulunan bölgelerdeki binaların çevresini tel örgülerle kapatarak koruma altına aldı. Roketler Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliselerinin cemaati olan ve oturdukları mahallelere göre takımlara ayrılan, çoğunluğu gençlerden oluşan kişilerce hazırlandı. Takım isimlerinin basılı olduğu tişörtleri giyen gençler gün boyunca roketlerin fırlatılacağı rampaların yapımıyla ilgilendi. Daha önceki yıllarda yaklaşık 60-100 bin civarı roketin atılmasına karşın bu yıl sadece 20 bin adet fişeğin atılmasına izin verildi. Herhangi bir yaralanma ve ciddi bir olay yaşanmazken sadece iki evde yangın çıktı. İtfaiyenin hemen müdahalesiyle de kısa zamanda diğer evlere sıçramadan ve büyümeden söndürüldü. Roket Savaşları’nı izlemeye giden Türklerden bazıları etkinliği ‘mükemmel bir görsel şölen’ olarak adlandırırken, bazıları ise atılan havai fişekleri az bulduklarını ve daha önceki yıllardaki heyecanı yaşayamadıklarını dile getirdiler.
Havanın kararmasının ardından başlayan kilise ayinleri, Roket Savaşları’nın sona ermesiyle gece yarısı kutlamalara dönüştü.
Paskalya etkinliklerinin son gününde ise aile bireyleri bir araya gelerek kuzu, oğlak ve kokoreç çevirme yaptılar, bayram için özel paskalya çörekleri hazırladılar. Kırmızı boyalı Paskalya yumurtaları haşlandı, danslar edip, şaraplar içerek Paskalya bayramını kutladılar. Ayrıca birbirlerine çikolatadan yapılmış paskalya tavşanı hediye edip, evlerini de yumurta şekilli paskalya mum ve süsleriyle süslediler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER