© Kimse Duymasın 2020

Sanayi Devrimi Nasıl Oldu?

Sanayi devrimi; 1. sanayi devrimi ve 2.sanayi devrimi olarak iki aşamalı olmuştur.

Sanayi devrimi; 1. sanayi devrimi ve 2.sanayi devrimi olarak iki aşamalı olmuştur. 1. sanayi devrimi esas olarak buhar makinesinin icadı ve bu icadın James Watt tarafından geliştirilmesiyle alakalıydı. 2.sanayi devrimi ise demir-çelik sanayide ortaya çıkan gelişmeler ile alakalıydı. Demir, çelik ve petrole dayalı bu gelişmelerle sanayi devriminin aşamalı olarak oluşmasına zemin hazırlamıştır.

 

Sanayi Devrimi Nasıl Oluştu?

Tarihte Sanayi Devrimi ilk olarak su ve buhar gücü ile üretim, dolayısıyla da kömür üzerine kurulmuştu. 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa'da yeni buluşların ve aynı zamanda buhar gücü ile çalışan makinelerin üretimde kullanılmaya başlanılması ile oluşan süreç Avrupa'nın sermaye birikimini arttırmış, sanayi devrimi kavramını başlatmıştır. 

Bütün dünyaya yayılan ve etkisi altına alan Sanayi Devrimi başlangıç olarak Birleşik Krallıkta oluşmuş olsa da hızla Amerika ve Japonya'ya ulaşmıştı. Hızlı bir şekilde nüfusta yaşanan patlama, sanayi devriminin oluşmasına rahat bir zemin hazırladı. Köylerden kente göçe başlayan insanlar, insan gücüne olan ihtiyacı karşılayarak, sanayide istihdam edilecek bir iş gücünü oluşturmuş oldular. 16. yüzyıldan itibaren bu nüfus yoğunluklarında ve kent yaşamında bir patlama yaşanmıştır. 

  

Sanayi Devriminin Genel Sonuçları

Sanayi devrimi öncelikli olarak üretimde artışı getirdi. Üretilen malların hacmi ve çeşitliliği arttı. Kentsel yaşam kalabalıklaştı. İş istihdamı oluştu. Üretimde makineleşmenin oluşmasıyla insan gücüne olan ihtiyaç azaldı. Sosyal hayatta orta ve üst sınıfın yaşan standartları yükseldi. Sanayi devrimi hakkında daha fazla bilgi için  https://www.stendustri.com.tr/haberortak/sanayi-devrimi-nedir-tarihi-ve-sonuclari-h99489.html sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Tanıtım

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER