© Kimse Duymasın 2020

TOKİ ÇEŞME'YE YAZIK EDECEK...

Çevre Bakanlığının Çeşmede yapılmak istenen 4 katlı TOKİ konutlarını onayladı.

Çevre Bakanlığının Çeşmede yapılmak istenen 4 katlı TOKİ konutlarını onaylamasına tepki gösteren Başkan TÜtÜncÜoğlu, “Talep olduğu için yapacağız dedikleri konutlardan yÜzlercesi için başvuran bile olmadı. İki oy fazla almak için göz göre Çeşmeye yazık edecekler” dedi. Çeşme Belediye Başkanı Faik TÜtÜncÜoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin, Çeşmenin Reisdere mahallesinde ilçenin mevcut yapılaşma kanunlarını ve mimari dokusunu hiçe sayarak yapılmak istenen 4 katlı (Zemin+3 kat) Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarını onaylamasına tepki gösterdi. Başkan TÜtÜncÜoğlu, “İki oy fazla alalım diye göz göre göre, Çeşmenin geleceği ile oynayacaklar. Çeşmeye yazdık edecekler” dedi. İlçede şu an uygulanmakta olan imar kurallarına göre; evlerin kat sayısının en fazla 2 (Zemin+1 kat), yoğunluğun yÜzde 25, yÜksekliğin ise en fazla 6.80 olduğunu ve evin kurulduğu parsel bÜyÜklÜğÜnÜn bin metrekareden az olmadığını kaydeden TÜtÜncÜoğlu, “TOKİnin yaptığı evler yalnızca 2 kat fazla çıkılan konutlardan ibaret değil. Kentin sosyal yapısını da etkileyecek. Bize ulaşan ilk planlara göre yoğunluk yÜzde 120lere ulaşıyor, bina yÜksekliği de 12.50nin Üzerinde parsel bÜyÜklÜğÜ ise daha fazla konut yapabilmek için 500 metrekareye dÜşÜrÜlÜyor” diye konuştu.
Çeşmenin bu konutlara çok ihtiyacı olduğu ve konutların da talep olduğu için yapıldığı lafının, çalınan minarenin önceden hazırlanmış kılıfından ibaret olduğunu söyleyen TÜtÜncÜoğlu, “Başvuru ve istek sonucu yaptığını iddia ettikleri TOKİ konutlarının başvurularının bitiş tarihi 30 Ağustostu yeterli insan başvurmadığı için tarihi uzatmak zorunda kaldılar. Haftalarca uzatılmasına rağmen hala daha yÜzlerce konuta talip çıkmadı. Konutlar için talep toplayan AK Parti İlçe Teşkilatı da, TOKİ de, Bakanlık da aylarca farklı farklı rakamlar verdi. Sayıyı doldurmak için yapılan mÜcadeleye rağmen konut kadar insan bulamadılar. Sonra da kalkmış talep oldu, talep kadar yapıyoruz diyorlar. Son iddiaya göre binden fazla konut yapıyorlar ve burada 5 bin kişinin yaşayacağı söyleniyor. Çeşme merkezin mevcut nÜfusu 25 bin civarında. NÜfusa göre Çeşmenin 5te birini baştan yapacaklar. TOKİ şimdiye kadar afet olmayan hangi kentte bölgenin yÜzde 20sini baştan inşa etmiş” şeklinde konuştu.

“Çeşme için bu kadar yoğunluk ve kat artışından bir şey olmaz” diyen kişilere Başbakan Erdoğanın 30 Martta 4ncÜ Yerel Yönetimler Sempozyumunda yaptığı konuşmada, yÜzde yÜz yoğunluk artışına bile şiddetle karşı çıktığını, “ÖlÜ kentlere dönÜştÜrmeyin” dediğini hatırlatan Başkan TÜtÜncÜoğlu, “Çeşmede yoğunluk yÜzde 500 artırılıyor. Fakat orası CHPli seçimi alalım diye, AK Partililer Erdoğanın konuşmasını bile duymazlıktan geliyor, bir de ÜstÜne “Açılışı Erdoğan yapacak” diyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktarın da Çeşmeye yapılmak istenen konutlar hakkında bir kere basın toplantısı bir kere de TBMM kÜrsÜsÜnde “2 katlı ve dÜşÜk yoğunluklu olur” dediğini kaydeden TÜtÜncÜoğlu, “Farklı söyleyip farklı davranıyorlar. Çeşme, TÜrkiyenin yıldız turizm kentlerinden bir tanesi, böyle bir çifte standardı hak etmiyor. Bayraktarı sözÜnÜ tutmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Kuşadasında benzer hatanın yıllar önce yapıldığını hatırlatan Başkan TÜtÜncÜoğlu, “TÜrkiyenin en gÜzel sahil kentlerinden bir tanesi olan Kuşadasında yıllar önce yapılan çok katlı yapılar, hala daha yıkılmaya çalışıyor, davaları devam ediyor. Siz bir tarafta dÜzeltmeye çalıştığınız bir hatayı, başka tarafta uygulamaya çalışıyorsunuz. Talep var yapıyoruz diyorlar fakat konut sayısı hala daha belli değil 4 bin 128 konut yapacak şekilde plan onaylatıyorlar” şeklinde konuştu.

Başkan TÜtÜncÜoğlu, Çeşmeye yapılmak istenen TOKİ konutları hakkında yerel bir gazeteye konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Saitin, kendisini, kast ederek “Belediye Başkanı kendisi 4 katlı evde otururken dar gelirli vatandaşlarımızın ikamet edeceği 3 (Zemin+3) katlı toplu konutlara itiraz ediyor” söylemini de eleştirdi. TÜtÜncÜoğlu, “Saitin buraya yapılacak TOKİ konutlarının siyasi olmadığı iddiası da  ancak evimin 4 katlı olduğu kadar doğru” dedi. TÜtÜncÜoğlu, şöyle devam etti: “4 katlı olduğu iddia edilen evimin mahkemenin, bilirkişiye yaptırdığı inceleme sonucunca “zemin+2 kat” olduğu, uygunsuz bir durum olmadığı onaylandı. İçişleri Bakanlığı da aynı hususta yaptığı inceleme de soruşturmaya bile gerek olmadığı raporu verdi. Fakat bu konutlardan siyasi rant sağlamaya çalışanlar “nedense o kararları ve biz TOKİye değil konutların 4 katlı olmasına itiraz ediyoruz dememizi görmÜyorlar. TOKİnin zemin+3 katlı konutlarına 3 kat diyenler, benim zemin+2 katlı evime 4 katlı diyorlar. Bu durumda bakanlıkları mı tanımıyorlar ve yalancı diyorlar, yoksa kendileri mi yalan söylÜyor ?” diye sordu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER