© Kimse Duymasın 2020

EGİAD: 50 YILLIK RÜYA ARTIK GERÇEKLEŞMELİ

Ege Genç İşadamları Derneği basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, TÜrkiye ile AB arasında ortaklık koşullarını belirleyen ve 12 EylÜl 1963de imzalanan Ankara Anlaşmasının 50. yıldönÜmÜnde  TÜrkiye –AB  ilişkilerinde gelinen noktanın son derece umut kırıcı olduğu belirtilerek  “ TÜrk halkı 50 yıllık bu bekleyişin daha ne kadar sÜreceğini merak etmektedir. BÜyÜk bir heyecanla başlayan mÜzakere sÜrecinin şu anda ne durumda olduğunu konunun içinde olan uzmanlar bile tam olarak bilemiyor. Ne iş dÜnyası ne de toplum dÜzenli olarak bilgilendirilmediğinden kafalarda bÜyÜk soru işaretleri oluşmuş durumda.” denildi.

Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya tarafından yapılan açıklamada “50 yıllık bu rÜya artık gerçeğe dönÜşmeli. 50 yıldır TÜrkiyeyi kapısında bekleten ABnin irili ufaklı birçok Ülkeyi bÜnyesine katarak genişleme sÜrecine hızla devam ederken çeşitli gerekçelerle tam Üyelik sÜrecini engellemesi kabul edilemez. Geçen sÜrede Maastricht ve Kopenhag Kriterlerini yerine getirmede samimi olarak gayret gösteren ve önemli adımlar atan TÜrkiye, GÜmrÜk Birliği ile birlikte önemli riskler de Üstlenerek tam Üyelik hedefi doğrultusunda kararlılığını korurken ABnin içindeki bazı Ülkelerin yan çizerek imtiyazlı ortaklık gibi Roma Antlaşması başta olmak Üzere Birlik MÜktesebatında yeri olmayan hukuk dışı birtakım statÜleri dile getirmesi çifte standart ve samimiyetsizlik göstergesidir. Ankara Anlaşması ve ek protokollerden kaynaklanan haklardan geri adım atılması söz konusu olamaz” denildi. Kaya şöyle konuştu:  “ABnin kritik karar mekanizmalarında yer almayan TÜrkiye, GÜmrÜk Birliğinin getirdiği yÜkÜmlÜlÜklerden dolayı bÜyÜk ekonomik kayıplara uğramaktadır. AB sanayi Üretim standartları, rekabet ile ilgili kısıtlamalar, çeşitli Ülkelerle arka arkaya imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları, ithalat kısıtlamaları, tarım ÜrÜnleri ile ilgili dÜzenlemeler, ortak gÜmrÜk tarifesine uyum zorunluluğu gibi sorunlar TÜrkiye ekonomisinin ve dış ticaretini olumsuz etkilemektedir. Adeta davul TÜrkiyenin boynunda tokmak ABnin elindedir. TÜrkiyenin tam Üyelik hedefini yeniden gÜçlÜ bir biçimde vurgulamalı ve somutlaştırmalıyız. AB ve TÜrkiyenin karşılıklı olarak birbirlerine sunacakları çok bÜyÜk kaynaklar ve potansiyeller bulunmaktadır. TÜrkiye, uluslararası yatırımlar için iyi bir ekonomik çekim gÜcÜ barındırmaktadır. Aynı zamanda bÜyÜme potansiyeli bÜyÜk olan bir pazardır. Bulunduğu bölgedeki en bÜyÜk sanayi ekonomisi olması, gelişen tarımı, genç ve eğitimli nÜfusu TÜrkiyeyi vazgeçilmez bir ekonomik ve sosyal partner yapmaktadır.” dedi.

EGİAD Başkanı Seda Kaya, başta AB Bakanı ve BaşmÜzakerecimiz Egemen Bağış olmak Üzere ilgili kişi ve kurumların tam Üyelik sÜreci ve AB ile ilişkilerdeki gelişmeler konusunda halkı dÜzenli olarak bilgilendirmesi gerektiğini belirterek “Bu uzun bekleyiş ve belirsizlik devam ettikçe AB konusuna toplumun desteği azalmakta ve Üyelikle ilgili görÜşler olumsuz yöne kaymaktadır. Kamuoyu desteğinin ve hÜkÜmetin kararlılığının devam etmesi sÜrecin olumlu sonuçlanması açısından da önemlidir. İlişkilerin Ankara Anlaşmasından kaynaklanan haklar ve yÜkÜmlÜlÜkler çerçevesinde karşılıklı çıkarların gözetilmesi temeline bağlı olarak netleştirilmesini bekliyoruz. ABne tam Üyelik tÜm sorunlarımızı çözecek sihirli bir değnek olmayacaktır. Ancak, dÜnyanın en bÜyÜk ekonomik ve siyasi kutuplarından birini oluşturan AB ile TÜrkiyenin bÜtÜnleşmesinin bizim için çok önemli siyasi ve ekonomik kazanımlar getireceği de unutulmamalıdır.” dedi. Seda Kaya, Ankara Anlaşmasının 50. yıldönÜmÜ dolayısıyla önÜmÜzdeki gÜnlerde uzmanların katılımı ile toplantılar dÜzenleyeceklerini ve AB-TÜrkiye ilişkilerinin son durumunun masaya yatırılacağını söyledi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER