© Kimse Duymasın 2020

Prof. Dr. Hoşcoşkun, “Bilimsel projeleri desteklemek benim en önemli vazifemdir”

Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü’nün yeni binası; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, EÜ üst yönetimi, EÜ senatosu ve öğretim üyelerinin katıldığı coşkulu bir törenle açılarak, hizmete girdi.

Açılış töreninde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun “Biyomühendislik Bölümü öncü çalışmalar yaparak üniversitemizi akademik alanda temsil etmeyi başarmış bir bölümdür. Şimdi bu imkanlarla daha iyi işler başaracaklarına olan inancım tam. Ben üstyönetici olarak sizlere her aşamada yardım etmek ve hizmet etmek ile mükellefim. Yeter ki bana bilimsel projeler ile gelin, ne olursa olsun bütün imkanları seferber etmeye hazırım. Çalışanın, üretenin, proje geliştirenlerin her zaman için önünü açarım. Bilimsel projeleri desteklemek benim en önemli vazifemdir. Üniversitemiz bu alanda akademik çalışmalara devam edecektir. Biyomühendislik Bölümünün yeni binasının hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Mühedislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydoğan Savran,“ Biyomühendislik Bölümü 2000 yılında kurulmuş bir bölüm. En genç bölümümüz. Özellikle de araştırma ve yayın performansı en yüksek bölüm. Bunu da binası olmadan bir nevi evsiz barksız yapmış bir bölüm. Sanırım bu bina ile daha yüksek bir performans yakalayacağız” diye konuştu.
Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç ise  “Biyomühendislik Bölümü denildiğinde biyoteknoloji sektörünün dayandığı ve mühendislik prensiplerinin biyolojiyi de içerecek şekilde uygulandığı sistemlerin temelini oluşturan bir bilim dalı akla geliyor.  Bölümümüz ilk defa 2000 yılında YÖK tarafından onaylandı ve devlet üniversiteleri arasında kurulan ilk biyomühendislik bölümü oldu. 2003-2004 yıllarında ilk mezunlarımızı verdik. Bu sene 13. dönem mezunlarımızı vereceğiz. En önemli kilometre taşlarımızdan bir tanesi ise Avrupa Birliği ile ortak yürüttüğümüz ilk proje olan BİO-ES Avrupa Araştırma Alanları Entegrasyonu ve Güçlendirilmesi temalı bir proje idi. Böylece ulusal anlamda kurulan ilk biyomühendislik bölümünü Avrupa da tanımış oldu. İleri tarihli en büyük planlarımızdan birisi de YÖK’ün belirleyeceği AR-GE üniversiteleri için Ege Üniversitesi adına bu çalışmada yer almak olacaktır. Temel prensiplerimiz nitelikli mühendisler yetiştirerek ülkemiz adına dünyada tanınmamızı sağlayacak çalışmalara imza atmak. İş programlarına uyumlu hale gelecek araştırmalar ile AB standartlarında işbirliği ve uyumu yakalamaktır. Biyomühendislik bölümümüz birçok disiplini içinde bulunduran zengin bir bölümdür. Bunun yanında kanser, doğal bilimler, araştırma, biyoteknoloji, nano teknoloji, biyo aktif tarama ve arama olarak biyomühendislik alanın tüm prensip ve öğretilerini bölümümüz bünyesinde uygulamalı olarak veriyoruz. Hücre mühendisliği adı altında bitki ve hayvan hücre mühendisliği olarak hücre kültürünü eğitimimizin bir parçası haline getirdik. Diğer emsal bölümler açısından bölümümüz Türkiye’de en üst seviyede eğitim ve araştırma uygulamaları sunan bir bölüm. Bölgemizde bulunan sanayi kuruluşları ile de ortak projelerimiz devam ediyor. Ulusal ve uluslararası olmak üzere birçok bitki tohumu patenti alarak bu alanda da buluşlarımıza devam etmekteyiz. Hocalarımızın üzerine çalıştığı ve değerlendirme aşamasında olan projeler de bulunmakta. TÜBİTAK’ta 27 projemiz değerlendirme aşamasında. Bölümümüz fakültedeki diğer bölümlere nazaran basılmış ve sonuçlandırılmış yayınlar bakımından fakülte ortalamamızın üzerindedir. Çalışan öğretim üyelerimizin dergilerde yayınlanmış makaleleri ve çalışmaları da fakültemiz adına üst seviyededir” dedi.


Rektör Prof. Dr. Hoşcoşkun, binanın yapımında emeği geçen firma yetkililerine plaketlerini takdim etti. Ardından, biyomühendislik bölümünün yeni binası gezildi.
Devlet üniversiteleri arasında biyomühendislik alanında açılan ilk bölüm olarak 2000-2001 öğretim döneminde lisans eğitimi vermeye başlayan Biyomühendislik Bölümü, Prof. Dr. M. Bahattin Tanyolaç başkanlığında dinamik yapısını devam ettirerek pek çok yeni proje ve yayına ev sahipliği yapmayı sürdürecek.
MODERN ALT YAPI OLUŞTURULDU
Biyomühendislik Bölümü yeni bölüm binası toplam 10 bin  metrekarelik  yüzey alanına kurulu derslikler, ofisler ve laboratuvar bloklarından oluşuyor. Toplam derslikler bloğunda; 4 tane lisans dersliği, 9 tane lisansüstü dersliği, 1 kütüphane, 1 tane 50 kişilik toplantı salonu bulunuyor. Ofisler bloğunda, 29 tane ofis, 3 tane çalışma odası, 2 tane toplantı salonu yer alıyor. Laboratuvarlar bloğunda ise; 22 tane farklı uzmanlık alanlarında laboratuvar ve 3 tane öğrenci laboratuvarı ile hizmet verecek.
BİYOMÜHENDİSLİK BÖLÜMÜ
Biyomühendislik Bölümü, 2000 yılında başlayan ilk lisans eğitimini takiben 2001 – 2002 öğretim yılında Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomühendislik Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans programı ve 2004 – 2005 öğretim yılında ise doktora programlarını açarak eğitime devam etti.  Bölüm, 2004-2016 yılları arasında 420 lisans , 218 lisansüstü mezun verdi. Halihazırda, 2016-2017 öğretim yılında 326 lisans, 73 yüksek lisans ve 67 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 638 öğrencisi bulunuyor. 2017 yılında 13. dönem mezunlarını verecek.
Biyomühendislik bölümünde yaşam bilimlerinin pek çok problemine mühendislik yaklaşımı ile çözüm bulmaya çalışan pek çok disiplin yer alıyor. Öğretim üyesi kadrosu da bu amaç doğrultusunda şekillenerek; biyomühendislik, kimya, makine, çevre, gıda, ziraat, su ürünleri ve kimya, biyoloji, mikrobiyoloji gibi bir çok farklı eğitim temellerine sahip 19 öğretim üyesi bulunuyor.
Biyomühendislik Bölümü, EBİLTEM binasında fiziksel kısıtlar altında faaliyetlerini sürdürmüş olmasına rağmen proje ve yayın sayısı bakımından üniversite ortalamasının üzerinde başarılar elde ederek sanayi ile güçlü ilişkiler kuruyor.
Haber: Özlem Ateş- Cansu Çeviker- Furkan Onur Öztaş (Ege Ajans)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER