© Kimse Duymasın 2020

TÜRK DOĞALTAŞ SEKTÖRÜ ÇİNDE ŞOV YAPTI

Türk doğaltaş sektörü, 2028m2lik alanla fuarda en büyük katılımı sağladı.

TÜrkiyenin doğaltaş ihracatında lider pazarı olan Çin Halk Cumhuriyetinde, bu yıl 13.sÜ dÜzenlenen, “Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı” TÜrk doğaltaş sektörÜnÜn şovuna dönÜştÜ. TÜrk doğaltaş sektörÜ, 2028m2lik alanla fuarda en bÜyÜk katılımı sağladı.

TÜrk doğaltaş sektörÜnÜn, 2012 yılında Çine 782 milyon dolarlık doğaltaş ihraç ettiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, 2013 yılında 1 milyar doları aşmayı hedeflediklerini kaydetti. Erdinç, “2013 yılının Ocak – Şubat döneminde Çine ihracatımız yÜzde 51lik artışla 110 milyon doları geçti. SektörÜn önÜne engeller çıkarılmadığı takdirde yıl sonunda 1.2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğiz” diye konuştu.

Ege İhracatçı Birliklerinin TÜrkiye Milli Katılım Organinazasyonunu gerçekleştirdiği Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarına 59 tanesi Milli Katılım Organizasyonu ile 100Ün Üzerinde TÜrk firması katıldı. TÜrkiyenin en önemli doğaltaş Üretim merkezlerinden olan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ve Maden İşleri Genel MÜdÜrÜ Mehmet Hamdi Yıldırımda katılımcılar arasında yer aldı.

Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarının ziyaretçi sayısı ve fuar alanı bakımından Verona Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarını geçerek dÜnyanın en bÜyÜk fuarı haline geldiğini vurgulayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarının TÜrk Doğaltaş SektörÜ açısından son derece başarılı geçtiğini ifade etti.

Çinin tÜm doğaltaş ithalatının yaklaşık yÜzde 60ının Xiamen Limanından gerçekleştiğini kaydeden Erdinç, “Amerika ve Avrupada yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Çin bizim için yegâne bÜyÜk pazar konumunda. Allah Çine zeval vermesin. TÜrk mermeri görÜnÜm açısından gÜzelliği, sağlıklı ve kaliteli oluşundan dolayı Çinliler tarafından seviliyor ve tercih ediliyor: Çin tÜm inşaatlarının her tÜrlÜ iç kaplamalarında TÜrk bej mermerlerini kullanıyor” dedi.

ÖnÜmÜzdeki 10 yılda ABnin krizden kurtulma konusunda olumlu sinyaller vermediğini dile getiren Erdinç, ABDnin de bir tÜrlÜ ekonomik krizden çıkamadığını, önÜmÜzdeki yıllarda Çinin ekonomik açıdan dÜnya lideri olacağı göz önÜne alınarak, TÜrkiyenin Çinle ticaretinin arttırılması bakımından liselere acilen Çincenin seçmeli ders olarak konulması talebinde bulundu.

Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarında TÜrk firmalarının yeni ticari bağlantıların zeminini hazırladığını anlatan Erdinç şöyle devam etti: “Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarına bu yıl 130 binin Üzerinde ziyaretçi geldi. DÜnyanın en bÜyÜk doğaltaş ithalatçısı olan Çine TÜrk doğaltaş sektörÜnÜn ihracatını arttırabilmesi için Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı bÜyÜk öneme sahip. 2014 yılında daha fazla firma ile katılım için şimdiden hazırlıklara başladık. Çin dışında dÜnya genelinde gelişmekte olan pazarlarda fuar organizasyonları dÜzenlemek ve TÜrkiyenin ihracatını arttırmak için çalışmalarımız var.”

Çinde doğaltaş sektörÜ açısından bitmek bilmeyen bir kapasite olduğunu dile getiren Arslan Erdinç; “İhraç ettiğimiz ÜrÜnlerin yÜzde 95i Çinin iç piyasasında tÜketiyorlar. Çinin kuzey ve iç bölgelerinde Pekin, Tianjin, Harbin, Kunming, Urumchi ve çevresinde mermer ve inşaat sektörÜ için Çin hÜkÜmetinin çok teşviği var. Çinde milyonlarca insanların yaşayacağı yeni eko şehirler çok kısa sÜrede kuruluyor. Bu kentlerin imarında da gerçek ekolojik ÜrÜn olan TÜrk doğaltaşları yoğun olarak kullanılıyor” dedi.

TÜrk Madencilik SektörÜnÜn, 2012 yılında Çin'e 1 milyar 818 milyon dolarlık ihracat yaptığına işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, bu rakamın TÜrkiyenin Çine yaptığı toplam ihracatın yÜzde 63ÜnÜ temsil ettiğini, 2023 yılında TÜrk doğaltaş sektörÜnÜn Çine yapacağı doğaltaş ihracatının 4 milyar doları geçmesini, sektörÜn toplam ihracatının ise 7 milyar doları bulmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Ege İhracatçı Birlikleri, TÜrkiyenin doğaltaş ihracatında son 4 yıldır lider Ülke konumunda olan Çine doğaltaş ihracatını daha da arttırmak amacıyla, 18-21 Haziran 2013 tarihinde Tianjin Doğaltaş Fuarına TÜrkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirmek için çalışmalarını sÜrdÜrÜyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER