© Kimse Duymasın 2020

TÜRKİYE'DE ZEYTİN AĞACI 180 MİLYONA ÇIKTI...

Zeytin ağacı sayısını 90 milyondan 180 milyona çıkaran Türkiye, dünya ikinciliğine yerleşecek.

Zeytin ağacı sayısını 90 milyondan 180 milyona çıkaran TÜrkiye, bu varlığıyla önÜmÜzdeki dört beş yılda zeytin ve zeytinyağı Üretiminde dÜnya ikinciliğine yerleşecek. Sektör, yıllık 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin Üretimi hedefliyor. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), tÜketimi arttırmak için yurtiçi ve yurtdışında tanıtım atağına kalktı.

Yeni sezona girmenin coşkusunun yaşandığı zeytincilik sektörÜnde, bir yandan hasat devam ederken bir yandan ÜrÜnlerin tÜketimini arttırma çalışmaları sÜrÜyor. TÜrkiye'nin Ürettiği zeytin ve zeytinyağının yurtiçinde ve yurtdışında tanıtımı için çalışan ZZTK, ilk olarak 14-16 Kasım 2012 tarihlerinde Çin'de dÜzenlenecek Food Hospitality China 2012 ve 26-29 Kasım 2012 tarihlerindeki Irak Agro Food 2012 fuarlarına katılarak yeni hasat zeytin ve zeytinyağlarını alıcıların beğenisine sunacak. ZZTK Başkanı Metin Ölken, Çin'i zeytinyağı, Irak'ı ise sofralık zeytin ihracatında hedef pazar olarak belirlediklerini kaydederek, bu iki Ülkede dÜzenlenen fuarlara bÜyÜk önem verdiklerini söyledi.

TÜrkiye'nin zeytin ihracat rakamlarının gerilediği bir sÜreçte ZZTK'nin Irak'ta yaptığı tanıtım çalışmaları sonucunda sofralık zeytin ihracatının 2011-12 sezonunda yÜzde 29 artış gösterdiğini belirten Ölken, şunları kaydetti: "TÜrkiye'nin zeytinyağı ihracatı ise 2011-12 sezonunda yÜzde 26 artarken bu dönemde Çin'e yÜzde 70 artış sağladık ve 3 milyon doları geçtik. Bu başarıda da ZZTK'nin Çin pazarında yaptığı tanıtım çalışmalarının payı bÜyÜk."

İÇ TANITIM DA YAPILACAK

ZZTK'nin, kurulduğu 2007 yılından bu yana dış ve iç tanıtımı paralel götÜrdÜğÜnÜ vurgulayan Ölken, önÜmÜzdeki gÜnlerde Eskişehir, Trabzon, Konya, Antalya ve Diyarbakır'da zeytin ve zeytinyağı tanıtım ve tadım etkinlikleri dÜzenleyeceklerini anlattı. Zeytin ve zeytinyağının iç piyasada tanıtımı için Uluslararası Zeytin Konseyi'ne bir proje sunduklarını ve 12 bin euroluk destek kazandıklarını aktaran Ölken, "TÜrkiye'de zeytin ve zeytinyağı tÜketimi, diğer zeytin ve zeytinyağı Üreticisi Ülkelerin çok altında. ÖnÜmÜzdeki dört beş yıllık sÜreçte oluşacak 650 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinin tÜketilebilmesi için istikrarlı ve sÜrdÜrÜlebilir bir ihracat yanında, gÜçlÜ bir iç piyasanın varlığına da ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Daha önce İstanbul ve Ankara'da yaptığımız etkinlikleri bu kez Anadolu'ya yayarak Eskişehir, Trabzon, Konya, Antalya ve Diyarbakır'da tanıtım yapacağız. TÜrkiye'de kişi başı 1,5 kg. seviyesinde olan zeytinyağı tÜketimini 2 kg.'a çıkarmak istiyoruz." şeklinde konuştu. ZZTK, Anadolu'da yapacağı tanıtım çalışmalarında Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarı uzmanlarının katılımıyla tadım panelleri de dÜzenleyecek ve kaliteli zeytinyağı seçmenin pÜf noktalarını öğretecek.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER